Kurumsal Dönüşüm Projesi - SSS

Şirket Profili > Şirketlerimiz

Praesent ut felis quam. Duis luctus elit in sodales
sollicitudin. Nunc finibus lorem et odio varius
venenatis. Aenean at ante semper,

1-1

CK ENERJİ

Sıkça Sorulan Sorular

CK Enerji olarak sizleri dinliyoruz. Sıkça sorulan sorulara göz atın ya da bir sorunuz varsa bizimle iletişime geçin.

Serbest tüketici nedir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, her yıl belirlenen elektrik tüketim miktarının üzerinde elektrik enerjisi kullanan tüketiciler, “serbest tüketici” olarak tanımlanmaktadır. Serbest tüketici olmak için belirlenen limit, her yıl 31 Ocak tarihine kadar EPDK tarafından yayınlanır. Bir önceki yıl içinde ya da içinde bulunulan yılda bu limiti geçen kişi ve kurumlar serbest tüketici olabilirler.

Serbest tüketici limiti ne kadardır?

Serbest tüketici olabilmek için gerekli tüketim miktarına ilişkin alt limit her yıl EPDK tarafından güncellenmektedir. 2024 senesi için belirlenen son serbest tüketici limiti yıllık 950 kWh’dir.

Serbest tüketici olarak bir tedarikçi seçtikten sonra tedarikçi şirketimi değiştirebiliyor muyum?

Anlaşmalı olduğu tedarikçisini değiştirmek isteyen bir serbest tüketici için mevcut EPDK yönetmeliklerinde herhangi bir engel bulunmamaktadır.

İkili Anlaşma Nedir?

Gerçek ve tüzel kişiler arasında özel hukuk hükümlerine tabi olarak, elektrik enerjisi ve/veya kapasitenin alınıp satılmasına dair yapılan ve Kurul onayına tabi olmayan ticari anlaşmalardır.

(SKTT) Son Kaynak Tedarik Tarifesi Nedir?

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun belirlediği bu tarifeye göre 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren yıllık elektrik tüketimi 1 Milyon kWh/yıl ve üzerinde olan tüketicilerin faturalandırıldığı özel tarifedir.

GDDK bedeli nedir?

Geçmiş Dönük Düzeltme Kalemi'nin kısaltması olan GDDK, geçmiş 6 ay içindeki ilgili ayın tüketiminin eksik ya da fazla faturalandırılması nedeniyle faturaya yansıtılan bir bedeldir.

Tedarikçim ile sözleşmem sona erdiğinde nasıl bir süreç işliyor?

Tedarikçi ile olan sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde tedarikçi, Piyasa İşletmecisine başvurur. Başvuru, içinde bulunulan ayın altısından önceki son iş günü saat 24:00’a kadar yapıldığı takdirde serbest tüketicinin tedarikçiden elektrik enerjisi temini, içinde bulunulan ayın son gününde sona erer. Başvurunun bu tarihten sonra yapılması halinde serbest tüketicinin mevcut tedarikçisinden elektrik temini bir sonraki ayın son günü itibariyle sona erer.

Faturam nasıl hesaplanıyor?
  • Dağıtım Bedeli,
  • Güç Bedeli,
  • Reaktif Bedeli,
  • Güç Aşım Bedeli,
  • Belediye Tüketim Vergisi,
  • KDV

Dağıtım Bedeli, Kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiş olan Dağıtım Bedeli, elektriğin tüketim noktasına ulaşmasında ortaya çıkan tüm maliyet için belirlenen ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan tarife üzerinden hesaplanan bedeldir.

Güç Bedeli, tüketilen enerji miktarına göre ikili anlaşma fiyatı ile hesaplanan ödenecek toplam tutardır.

Reaktif Bedeli, ilgili yönetmelik kapamasında tanımlanmış bir tarife türüdür. Bu tarife tüketicilerin elektrik faturalarında reaktif bedel olarak geçmektedir. Yönetmeliğin belirttiği yüzdelik dilimlerinin geçilmesi halinde bu bedel üzerinden tutar hesaplanmaktadır.

Güç Aşım Bedeli, bağlantı anlaşması veya sözleşmede yer alan Güç Miktarı Aşımı sonucu faturalandırılan bedeldir.

Belediye (Elektrik) Tüketim Vergisi (BTV/ETV), Aboneliğin bulunduğu bölgede hizmet veren belediyeye aktarılmak üzere Enerji Bedeli üzerinden tüm abone gruplarından %5 (yüzde 5), Sanayi Abone Grubu’ndan ise %1 (yüzde 1) oranında hesaplanarak aktarılmaktadır.

KDV, fatura matrahı üzerinden hesaplanan ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereği faturaya yansıtılan vergi kalemidir.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

CK Enerji
Yenilendi!

Şimdi Keşfet

Karbon Ayakizi
Hesapla

Keşfet